erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID: 599   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/599

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

De kapel van Holt wordt gebouwd in 1669 om een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in onder te brengen, dat aan een boom hing. In 1775 wordt een kluis toegevoegd. De huidige kapel is een neoclassicistisch gebouw van één travee met halfronde sluiting, gedateerd 1851. Bakstenen gebouw onder zadeldak met klokkenruitertje. Gecementeerde mergelstenen plint, mergelstenen hoekbanden en dito geprofileerde kroonlijst. In de zijgevels telkens een rondboogvenster met metalen roedeverdeling. De voorgevel is voorzien van aandak en muurvlechtingen, een mergelstenen topstuk, een rechthoekig portaal in vlakke, hardstenen omlijsting met oorspronkelijk houtwerk, waarboven een mijtervormige nis met kruisbeeld en datering 18/51.

Mobilair: Sint-Brigittabeeld, Sint-Rochusbeeld en Madonna, volkskunst, gepolychromeerd hout.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is deel van
    Holt
    Holt (Bilzen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/599 (Geraadpleegd op 20-05-2019)