erfgoedobject

Twee samengevoegde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
59905
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59905

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Lange Steenstraat nr. 41. Gebouwencomplex bestaande uit twee parallelle vleugels (voorbouw uitziend in de Lange Steenstraat en achterbouw uitziend op het Jozef Vandaleplein) met laterale verbinding, gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenkoer. Beschermd als monument bij M.B. van 23.03.1987.

In 1765 wordt het pand aangekocht door de priester-filantroop Jozef Vandale voor zijn broedergemeenschap. De achterbouw wordt ingericht als school. In 1991 restauratie en renovatie van gevel en interieur. Onder meer doorbreken van verschillende binnenmuren.
Vleugel Lange Steenstraat: onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met drie houten dakkapellen onder afgewolfd zadeldak (leibeschieting). Thans gekalkte bakstenen lijstgevel op een overschilderde plint van blokken natuursteen. Aflijnende, geprofileerde kroonlijst en hoofdgestel beide van baksteen. Sobere gevel met rechthoekige vensteropeningen onder vlakke segmentboog; op de begane grond verlengd behalve het rechtervenster. Lodewijk-XV-inslag vnl. merkbaar in de centrale segmentboogdeur in arduinen omlijsting met hollijsten en sluitsteen onder een geprofileerd kroonlijstje met strekse einden. Koperen gedenkplaat met wapenschild en leuze met daaronder tekst: "hier vestigde Eerw. Heer Jozef Van Dale Zijne Vergadering van Broeders en stierf er in geur van heiligheid den 5 februari 1781 - 31 mei 1982". Analoge achtergevel. Op de bovenverdieping werden vier vensteropeningen vervangen door spitsboogvensters met ijzeren roedeverdeling, vermoedelijk ten gevolge van een verbouwing van de binnenruimte tot kapel, eind vorige eeuw.

Bepleisterd en beschilderd interieur. Kelders overspannen met bakstenen tongewelven rustend op bakstenen consoles. Oorspronkelijke bevloering. Verdiepingen met typerende massieve binnenmuren, waarin licht getoogde deuropeningen met afgeschuinde dagkanten; oorspronkelijke houten deuren met origineel sluitwerk. Enkele binnendeuren bezitten een rechthoekige, bakstenen omlijsting met geprofileerd kroonlijstje, o.m. in het linker voorvertrek, waar tevens nog een brede schouwmantel met gelijkaardige kroonlijst en muurkast zijn bewaard. Ruime zolder met grotendeels bewaard schaargebint met pen- en gatverbindingen en dakbebording; recentere verstevigingen. (interieurbeschrijving gebaseerd op beschermingsdossier van 1987).

Vleugel Jozef Vandaleplein nr. 8. Voormalig schoolgebouw van Jozef Vandale. Hij stichtte in 1761 een kloostergemeenschap, die als voornaamste doel het onderwijzen van kinderen en het bijstaan van noodlijdende zieken had. In 1765 kocht hij deze woning, de voormalige tweede pastorie van de Sint-Maartenskerk, aan en richtte de woning in als school.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, doorbroken door twee dakkapellen onder schilddak; houten geprofileerde kroonlijst. Gekalkte bakstenen lijstgevel op geblokte natuurstenen plint. Licht getoogde muuropeningen. Natuurstenen deuromlijsting met hoekblokken; gedeeld bovenlicht met kleine houten roedeverdeling. Gedenkplaat: "Tot 1765 was dit huis de pastorie van de St.-Maartenskerk. Nadien heeft Jozef Van Dale hier zijn eerste school gevestigd. De familie Byttebier restaureerde het in 1988". Volledig aangepast interieur, aan de huidige functie als winkel. Behouden balkroostering.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00400.


Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee samengevoegde burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59905 (Geraadpleegd op 06-03-2021)