Winkelpand, heden "Kortrijks Koffiehuis"

Beschrijving

Leiestraat nr. 20. Winkelpand, heden "Kortrijks Koffiehuis", met winkelpui van 1924 volgens het bouwplan van juwelier Heursel; in 1939 verbouwing van de "aanhangsels" naar ontwerp van J. Boucquillon (Kortrijk), in 1945 heropbouwen van de voorgevel van het winkelhuis vernield tijdens het bombardement van 1944 naar ontwerp van A. Callewaert. Mooie, drieledige winkelpui van "graniet van Zweden" en "St.-Annamarmer"; bovenbouw van witte natuursteen in naoorlogse interpretatie van de 19de-eeuwse lijstgevel.

STADSARCHIEF KORTRIJK 133, nr. 7496; 133, nr. 270/39; 134, nr. 48/45.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline

Aanvullende informatie

Onder het huis steekt een gaaf bewaarde middeleeuwse kelder in baksteen (tweede helft 13de tot vroege 14de eeuw), overdekt met tongewelf.

DEBONNE V. 2005: Middeleeuwse huiskelders in de Kortrijkse stadskern ca. 1200-1350, Archeologische en Historische Monografie├źn van Zuid-West-Vlaanderen 58, Kortrijk: 59-60.

Auteurs : Debonne, Vincent