Stadswoning

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis, gedateerd 1715

Beschrijving

Woonhuis, gedateerd 1715, zie cartouches, in opdracht van Joannes de Foor of Joannes van Roosebeke gebouwd in plaats van houten huis op bevel van de magistraat. In 18de eeuw "De Gouden Grenaatappel" of "Den Appel". In 1923 wijzigingen aan voor- en zijgevel, onder meer nieuwe winkelpui, naar ontwerp van V. Forment (?); in 1932 nieuwe winkelpui naar ontwerp van Gustaaf Albers; in 1946 restauratie en veranderingswerken aan voorgevel (voornamelijk nieuwe winkelpui) en afbreken en herbouwen van woonplaats, keuken, sanitair en trapzaal naar ontwerp van Karel Algoed.

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met witte natuursteen onder meer voor reliëfs. Bij herstel ramskopkapitelen vervangen door gesinterde baksteen, entablement heden vervangen door baksteen met arduinen lijst; zijgevel witgeschilderd. Trapgevel verticaal geleed door drie pilasters waartussen steekbogige vensters. Top met blinde oculus boven venster. Tot winkelpui verbouwde begane grond. Spiegels versierd met reliëf, onder meer rechts, doopsel van Christus door Johannes de Doper.

• Stadsarchief Kortrijk, 133, nr. 6692; 133, nr. 10757; 134, nr. 88/46; 134, nr. 102/46.
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 61, afb. 49.