• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis, gedateerd 1715

Beschrijving

* Leiestraat nr. 33/ Stovestraat. Woonhuis, gedateerd 1715, cf. cartouches, in opdracht van Joannes de Foor of Joannes van Roosebeke gebouwd i.p.v. houten huis op bevel van de magistraat. Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. In 18de eeuw z.g. "De Gouden Grenaatappel" of "Den Appel". In 1923 wijzigingen aan voor- en zijgevel, o.m. nieuwe winkelpui, naar ontwerp van V. Forment (?); in 1932 nieuwe winkelpui naar ontwerp van G. Albers; in 1946 restauratie en veranderingswerken aan voorgevel (vnl. nieuwe winkelpui) en afbreken en herbouwen van woonplaats, keuken, sanitair en trapzaal naar ontwerp van K. Algoed.

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen. Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met witte natuursteen o.m. voor reliëfs. Bij herstel ramskopkapitelen vervangen door gesinterde baksteen, entablement heden vervangen door baksteen met arduinen lijst; zijgevel witgeschilderd. Trapgevel verticaal geleed door drie pilasters waartussen steekbogige vensters. Top met blinde oculus boven venster. Tot winkelpui verbouwde begane grond. Spiegels versierd met reliëf, o.m. rechts, doopsel van Christus door Johannes de Doper.

STADSARCHIEF KORTRIJK 133, nr. 6692; 133, nr. 10757; 134, nr. 88/46; 134, nr. 102/46.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 61, afb. 49.

Bron     : WVL5
Auteurs : De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, De Leeuw, Sofie