BST kantoorgebouw met directeurswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat Minister Liebaertlaan
Locatie Minister Liebaertlaan 53, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed BST burelen met directeurswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument BST kantoorgebouw met directeurswoning

Deze bescherming is geldig sinds 28-05-2003.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

BST (Belgian seading trade). Beschermd als monument bij MB van 28 mei 2003. In oorsprong burelen met woning, bijhorende stoomweverij en magazijnen opgetrokken in 1928-1929 in opdracht van de firma Steverlynck. Vanaf 1935 werd de garenfabriek BST genaamd en was werkzaam tot in 1984, waarna de fabriek overgebracht werd naar Deerlijk.

Administratief gebouw: baksteenbouw opgetrokken in 1928 in geometrische art deco. Fraai uitgewerkte gevel geaccentueerd door het gebruik van donkere baksteen o.m. halfronde uitbouw op de begane grond geritmeerd door de smalle, verticaliserende vensters. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters.

Grote rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde bovenhoeken. Geaccentueerde deurtravee met groot glas-in-loodvenster met initialen van de firma, dat de vestibule verlicht. Verdiept portaal met getraliede zijlichten. Beglaasde en getraliede vleugeldeur vervaardigd door de firma Verheust cf. opschrift. Links, gekasseide poortdoorgang die leidt naar de fabrieksgebouwen, i.e. magazijnen en weefatelier.

Interieur. Imposante ontvangsthal met witgeschilderde bakstenen wanden met ingewerkte bas-reliëfs naar ontwerp van Koos van der Kaaij van 1928, die de verschillende fases in het vlasverwerkingsproces weergeven. Plastisch uitgewerkte bordestrap cf. borstwering, leidt naar de burelen op de bovenverdieping. Links, bureel met grote bakstenen schouwmantel. Achter de ontvangsthal, burelen van de boekhouding.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Minister Liebaertlaan

Minister Liebaertlaan (Kortrijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.