Teksten van BST kantoorgebouw met directeurswoning

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59967

BST gebouwen ()

BST (Belgian seading trade). In oorsprong burelen met woning, bijhorende stoomweverij en magazijnen opgetrokken in 1928-1929 in opdracht van de firma Steverlynck. Vanaf 1935 werd de garenfabriek BST genaamd en was werkzaam tot in 1984, waarna de fabriek overgebracht werd naar Deerlijk.

Administratief gebouw: baksteenbouw opgetrokken in 1928 in geometrische art deco. Fraai uitgewerkte gevel geaccentueerd door het gebruik van donkere baksteen onder meer halfronde uitbouw op de begane grond geritmeerd door de smalle, verticaliserende vensters. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters.

Grote rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde bovenhoeken. Geaccentueerde deurtravee met groot glas-in-loodvenster met initialen van de firma, dat de vestibule verlicht. Verdiept portaal met getraliede zijlichten. Beglaasde en getraliede vleugeldeur vervaardigd door de firma Verheust, zie opschrift. Links, gekasseide poortdoorgang die leidt naar de fabrieksgebouwen, dit is magazijnen en weefatelier.

Interieur. Imposante ontvangsthal met witgeschilderde bakstenen wanden met ingewerkte bas-reliëfs naar ontwerp van Koos van der Kaaij van 1928, die de verschillende fases in het vlasverwerkingsproces weergeven. Plastisch uitgewerkte bordestrap, zie borstwering, leidt naar de burelen op de bovenverdieping. Links, bureel met grote bakstenen schouwmantel. Achter de ontvangsthal, burelen van de boekhouding.


Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Callens T. & Scheir O. & Van den Mooter M. & De Gunsch A. & Metdepenninghen C. & De Leeuw S. 2005: BST kantoorgebouw met directeurswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/59967 (geraadpleegd op ).


Kantoorgebouw van de voormalige weverij BST ()

Kantoorgebouw van de voormalige weverij BST. In oorsprong burelen met woning en bijhorende stoomweverij en magazijnen opgetrokken in 1928-1929, naar ontwerp van Antoine Van Houtte (1898-1937), in opdracht van de firma Steverlynck. Vanaf 1935 werd de garenfabriek BST, Belgian Sewing Thread, genaamd en was werkzaam tot in 1984, waarna de fabriek overgebracht werd naar Deerlijk.

Administratief gebouw: baksteenbouw opgetrokken in 1928 in geometrische art-deco. Fraai uitgewerkte gevel geaccentueerd door het gebruik van donkere baksteen onder meer halfronde uitbouw op de begane grond geritmeerd door de smalle, verticaliserende vensters. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters. Grote rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde bovenhoeken. Geaccentueerde deurtravee met groot glas-in-loodvenster met initialen van de firma, dat de vestibule verlicht. Verdiept portaal met getraliede zijlichten. Beglaasde en getraliede vleugeldeur vervaardigd door de firma Verheust zie opschrift. Links, gekasseide poortdoorgang die leidt naar de fabrieksgebouwen, i.e. magazijnen en weefatelier.

Interieur. Imposante ontvangsthal met witgeschilderde bakstenen wanden met ingewerkte bas-reliëfs naar ontwerp van Koos van der Kaaij (1899-1976) van 1928, die de verschillende fases in het vlasverwerkingsproces weergeven. Plastisch uitgewerkte bordestrap cf. borstwering, leidt naar de burelen op de bovenverdieping. Links, bureel met grote bakstenen schouwmantel. Achter de ontvangsthal, oorspronkelijk burelen van de boekhouding.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002245, Monumenten in Kortrijk, deel II.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Gunsch A. & Metdepenninghen C. 2003: BST kantoorgebouw met directeurswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/432410 (geraadpleegd op ).