Herenhuis Sint-Christophe met koetshuis

Beschrijving

"St.-Christophe". Voormalige herenwoning thans restaurant, opgetrokken in 1880 door een Engelse vlashandelaar. Onderkelderd enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen boven de grijsbeschilderde kelderverdieping; getraliede keldermonden. Leien zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door gekorniste kroonlijst met tandlijst, waaronder fries met verdiepte rechthoekige spiegels. Horizontaal belijnde onderbouw door de schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels. Verticaal geaccentueerde bovenbouw door de vooruitspringende venstertraveeën. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting onder eenvoudig entablement en geprofileerd kroonlijstje. Benedenvensters met rolluikkasten. Deels vernieuwd schrijnwerk, zie bouwplan. Twee traveeën breed centraal balkon met smeedijzeren hekwerk rustend op volutenconsoles. Rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht. Arduinen bordes. Gecementeerde achtergevel gemarkeerd door "veranda". Tuin met voormalig koetshuis uitgevend op de Hoveniersstraat (nummer 15).

Interieur. Traditionele enkelhuisplattegrond. Vrij gaaf bewaard en rijk aangekleed eind 19de-eeuws interieur. Inkomhal met marmeren vloer en lambrisering en bepleisterde wanden en plafond leidt via marmeren bordes en glazen vleugeldeur naar de trappenhal. Hal met houten bordestrap met marmeren aanzettrede en houten balustertrappaal. Bepleisterde wanden en plafond met lijstwerk en typische rozetten. Marmeren sokkel met verwarmingsroosters. Links, enfilade van drie salons. Het salon aan de straatzijde is aangekleed in neo-regence-stijl. Bepleisterde wanden en plafond. Plafond verdeeld in drie vlakken met kooflijst. Rijkelijk gebruik van rankwerk. Eenvoudige marmeren schouw waarboven spiegel met erboven typisch 18de-eeuws idyllisch tafereel op doek. Eclectisch aangekleed midden- of tweede salon. Vernieuwde zijden wandbespanning. Zwarte marmeren schouwmantel met ijzeren haardplaat. Erboven spiegel, bekroond door vaas met guirlandes. Salon aan de tuinzijde of "veranda", met vernieuwde aankleding uit de jaren 1950. Naast de inkom, aan de straat gelegen kleine bar, vroeger mogelijk bureau. Planken vloer, houten lambrisering, bepleisterd plafond met rozet en marmeren schouwmantel met erboven spiegel. De bovenverdieping omvat verscheidene kamers met behouden parketvloer, bepleisterde plafonds met eenvoudig lijstwerk en marmeren schouwmantels.

• Stadsarchief Kortrijk, 182, nr. 517.
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels, van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 28.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 330.