Burgerhuis van 1905

Gemeente Kortrijk
Locatie Minister Tacklaan 21, Kortrijk (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerwoning van 1905

is deel van de bescherming als monument Samenstel van burgerhuizen naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

* Minister Tacklaan nr. 21. Burgerwoning van 1905, gesigneerd JEAN ROB. VAN HOENACKER - ARCHITECTE - ANVERS/ COURTRAI. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Eclectisch enkelhuis met art-nouveau-inslag cf. hoefijzer- en rondboogvensters met gekleurd glas in de bovenlichten, fraai uitgewerkte arduinen lekdrempels en plint en smeedijzerwerk. Parement van gele baksteen verfraaid door het gebruik van arduin voor onder meer de decoratief uitgewerkte lekdrempels en de ontlastingbogen. Licht vooruitspringende venstertravee op de bovenverdieping gemarkeerd door smeedijzeren balkon. Per bouwlaag verschillende muuropeningen met behouden schrijnwerk. Vleugeldeur met arduinen bordes van drie treden. Voetenschraper links.

Traditionele enkelhuisplattegrond. Interieur met deels behouden interieurelementen o.m. geïnspireerd door de art nouveau.

STADSARCHIEF KORTRIJK 183, nr. 5925 (of 3397).

Bron: WVL5