Samenstel van burgerhuizen

Gemeente Kortrijk
Locatie Minister Tacklaan 23-25, Kortrijk (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee identieke enkelhuizen

is deel van de bescherming als monument Samenstel van burgerhuizen naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

* Minister Tacklaan nr. 23-25. Samenstel van twee identieke enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Twee burgerwoningen in eclectische stijl, met art-nouveau-inslag. Oorspronkelijk ontworpen als drie woonhuizen cf. bouwplan. Kleurrijk en decoratief uitgewerkt parement van 1906 en gesigneerd JEAN ROB VAN HOENACKER - ARCHITECT- ANVERS/ COURTRAI. Arduinen plint met fraai hekwerk voor de rechthoekige keldermonden. Een smalle deurtravee en één brede venstertravee oplopend in afgeknotte puntgevel afgelijnd door arduinen kroonlijst. Bakstenen erker met aansluitend balkon met smeedijzeren hek. Verdiepte panelen bekleed met fijn geweven en beschilderde jute (florale motieven) aangebracht op pleister. Rechthoekige muuropeningen. Nr. 25 met behouden kleine houten roedeverdeling met gekleurd glas in de bovenlichten. Portaal met groot bovenlicht. Houten vleugeldeur. Bepleisterde achtergevel gemarkeerd door lagere aanbouw met o.m. keuken.
Interieur. Beide woningen hebben dezelfde enkelhuisplattegrond, evenwel in spiegelbeeld. Nr. 23, behield grotendeels de oorspronkelijke aankleding. Nr. 25, daarentegen werd ingrijpender gewijzigd.

VAN DE KERCKHOVE H., Studie van een 19de-eeuws woonhuis. Huis Minister Tacklaan 23 8500 Kortrijk (oefening Bouwkunst), s.d.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline