Burgerhuis van 1905

Beschrijving

* Minister Tacklaan nr. 29. Burgerwoning van 1905 naar ontwerp van J.R. Van Hoenacker (Antwerpen-Kortrijk) cf. gevelsteen. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Imposante lijstgevel door het parement van lichtroze natuursteen op arduinen sokkel. Eclectisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond, met invloeden van de art nouveau in de detaillering cf. sokkel, hekwerk van de getoogde keldermonden en de smeedijzeren borstwering van de bovenvensters uitgewerkt als loggia. Benadrukte middentravee met driezijdige erker. Rechthoekige muuropeningen, uitgezonderd op de bovenverdieping (gedrukte spitsboog); op de begane grond met kleine houten roedeverdeling voor de bovenlichten. Houten vleugeldeur met twee voetenschrapers. Vrij gaaf bewaard interieur met rijke aankleding.

STADSARCHIEF KORTRIJK 183, nr. 5924 (of 3396).

Bron     : WVL5