Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

* Minister Tacklaan nr. 31. De enige woning uit deze reeks ontworpen door J.R. Van Hoenacker cf. gevelsteen, die niet geïnspireerd werd door de art nouveau. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Deels vrijstaande villa, die qua stijl aansluit bij de traditionele 19de-eeuwse stijlstromingen i.e. eclecticisme met classicistische inslag. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met vijf dakvensters onder driehoekig of rondbogig fronton. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel, in oorsprong imitatie-natuursteen (cf. zijgevel), op sokkel van bossage met rechthoekige getraliede kelderopeningen. Benadrukte linker venstertravee afgelijnd door vlakke pilasters. Drielicht bovenvenster met afgerond balkon met balusterborstwering op voluteconsoles. Rechthoekige vensters onder entablement, rustend op consoles en op de bovenverdieping tevens onder fronton. Rechthoekige vleugeldeur; voetenschraper links. Rechter zijgevel gemarkeerd door centrale uitsprong met rondbogig trappenlicht. Vrij gaaf bewaard eclectisch interieur.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline