Herenhuis Florin met tuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hotel Florin
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat Minister Tacklaan
Locatie Minister Tacklaan 33, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Florin

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Herenhuis Florin
gelegen te Minister Tacklaan 33 (Kortrijk)

Deze bescherming is geldig sinds 28-05-2003.

Beschrijving

* Minister Tacklaan nr. 33. Z.g. "Hotel Florin" cf. opdrachtgever textielindustrieel H. Florin. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Deels vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1897 naar ontwerp van H. Maquet (Brussel). Grote tuin links van het woonhuis aan de straatzijde afgezet door muur van natuursteen en arduin. In de tuin bevindt zich een laag functioneel gebouwtje van 1956. Erftoegang gemarkeerd door arduinen pilasters onder bekroning en schampstenen. Smeedijzeren hek.

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met arduinen dakvensters onder driehoekig fronton met bolornament. Imposante lijstgevel opgetrokken uit witte natuursteen op sokkel van arduin. Het ontwerp heeft als basis het neoclassicisme gecombineerd met tal van verwijzingen naar de Italiaanse renaissance palazzobouw. Rechthoekig getraliede kelderopeningen. Horizontaal benadrukte gevel door de arduinen fries, de omlopende borstwering met aan de vensters balusters en de kordonvormende lekdrempels. Rechthoekige vensters onder entablement en de bovenvensters onder gebogen fronton met verdiept gevelveld met bijmotief in medaillon en guirlandes rustend op vlakke pilasters met summier kapiteeltje. Twee traveeën breed arduinen balkon met balusterborstwering. Rechthoekig portaal in geblokte omlijsting en onder eenvoudig entablement; schampstenen. Fraai uitgewerkte vleugeldeur met bovenlicht. Zij- en achtergevel gemarkeerd door breed bordes met smeedijzeren borstwering.

Interieur met gaaf bewaarde begane grond. Brede koetsdoorgang leidt via brede marmeren bordestrap naar vierhoekig trappenhuis met imposante houten bordestrap met marmeren aanzettrede en voluutachtig uitgewerkte houten trappaal gedrapeerd met bloemenslinger. Smeedijzeren borstwering. Vleugeldeuren met supra-porta met taferelen met putti. Enfilade van twee salons en eetkamer. De drie ruimtes hebben een parketvloer, vleugeldeuren, marmeren schouwmantels en bepleisterde plafonds met rozet. Vermeldenswaardig salon aan de straatzijde met merkwaardig cassettenplafond waarvan de vlakken met florale motieven beschilderd werden volgens frescotechniek. Links ervan, klein bureel met houten plafond beschilderd met florale, renaissance-geïnspireerde motieven. Eerste verdieping met verschillende ruimtes, thans burelen, gegroepeerd rond de trappenhal. Deels behouden aankleding o.m. parketvloer, schouwmantels en -boezems.

"Hotel Florin", onuitgegeven nota.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Minister Tacklaan

Minister Tacklaan (Kortrijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.