Burgerhuis met magazijn

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Burgerhuis met magazijn

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

* Minister Tacklaan nr. 51. Hoekpand uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Burgerwoning, thans winkel-woonhuis, van vier + vier/drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde lijstgevel horizontaal benadrukt door het hoofdgestel met kroon- en tandlijst op modillons en fries met verdiepte, rechthoekige spiegels. Arduinen sokkel met getoogde en getraliede keldermonden. Benadrukte middentravee door de pilasters met verdiepte, geprofileerde rechthoekige spiegels en arduinen balusterbalkon op consoles. Verticaliserende hoekpilasters. Horizontale gevelaccentuering door de waterlijsten en doorgetrokken onderdorpels en kordons. Rondbogige benedenvensters, die later verlengd werden tot de sokkel. Getoogde bovenvensters, in de zijgevel met fraai behouden schrijnwerk. Achtergevel getypeerd door merkwaardige gevelbrede erker in Moorse stijl cf. driepasboog en spitse hoefijzerboog. Fraai uitgewerkte daklijst. Aansluitend op de achtergevel, magazijnen.
Sterk aangepast interieur. Behouden houten steektrap en enkele marmeren schouwmantels op de bovenverdieping.

STADSARCHIEF KORTRIJK 183, nr. 5578 (of 3254).

Bron: WVL5