Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 2, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 15-10-2003.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Nieuwstraat nr. 2. Breedhuis met boven de deur inscriptie "MASO..ELIE DELCHAMBRE FABRICANT 1854". Beschermd als monument bij M.B. van 15.10.2003. Uit de sporenkap met kromstijlgebinte, die uiterlijk uit de 16de eeuw stamt, blijkt dat het gebouw een oudere kern heeft. Dit pand is aangeduid bij Sanderus (1641). Ook aangeduid op primitief kadasterplan (ca. 1835). Volgens mutatieschetsen van 1857 wordt klein bijgebouw ten westen op koer afgebroken. Het huis zou volgens de leggers tot een magazijn omgevormd worden. In 1892 wordt het magazijn samengevoegd met het pand links; aan dit laatste pand wordt op de rechterzijde een aanbouw voorzien i.p.v. het parallelle gebouw achter de koer. Op de koer van het oorspronkelijk pand komt een vrijstaand veelhoekig volume. Na deze vergroting wordt het magazijn in 1892 omgebouwd tot huizen. Volgens E. Van Hoonacker was hier de drukkerij Basyn gevestigd (ca. 1986).

Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met houten kroonlijst. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint. Gevel horizontaal geleed d.m.v. imitatiebanden op begane grond, doorgetrokken lekdrempels en waterlijsten. Vleugeldeur met bovenlicht in arduinen omlijsting met kroonlijst; gietijzeren schoenschraper. Rechts voormalig poortrisaliet, heden met benedenvenster. Rechthoekige vensters, benedenvensters met rolluikkasten, bovenvensters in geprofileerde omlijstingen.

Interieur met dubbelhuisplattegrond. Kelder met tongewelven. Heden eind 19de-eeuwse aankleding, cf. stucplafonds, schouwen en vloeren. Inkomhal met slingertrap tussen twee balustertrappalen in rondboog op pilasters. Sporenkap met hanebalken. Kromstijlgebinte. Nokgebinte en gording mogelijk toegevoegd in 19de eeuw. Muren met groot baksteenformaat.

De tuinmuren tonen talrijke oude sporen: muur met rondboogopening naar gedeelte rechts. Kaarsnis. Rondboognissen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, mutatieschetsen nr. 207 (1857/schets 30, 1892/schets 105, 1988/schets 75).
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 346.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Kortrijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.