Stapelplaatsen voor vlas

Beschrijving

Voormalige stapelplaatsen voor vlas (grootste in Kortrijk) van het Engels Syndicaat, The Linnen Thread Company opgetrokken in 1913 naar ontwerp van P. See (Parijs-Rijsel). Tijdens de Eerste Wereldoorlog bergplaats voor opgeëiste reisduiven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bergplaats voor opgeëiste non-ferro-metalen. In 1947 heropbouwen en herstellen van magazijnen met veranderingen aan de voorgevel (plaatsen van vier metalen ramen) in opdracht van G. Debels, onder leiding van architect P.A. Pauwels. In 1949 ijzerwinkel van K. Debels en vanaf 1979 Euro-shop. Begane grond nu opengewerkt voor winkelpuien. Volledig onderkelderd. Het pand geeft ook uit in Gasstraat.

Lijstgevels geritmeerd door spaarvelden. Straatgevel met attiek waarop casement, voorheen voorzien van opschrift. Steekbogige muuropeningen, op voorgevel voorzien van natuurstenen waterlijst en sluitsteen. Dieper in gelegen gebouwen met sheddaken.

• Stadsarchief Kortrijk, 162, nr. 5597; 162, nr. 201/47.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 348.