Burgerhuis van 1908

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1908

Beschrijving

Noordstraat nr. 50. Woonhuis van 1908 (cf. cartouches) naar ontwerp van stadsarchitect J. Demeere (Kortrijk) in opdracht van rijtuigverhuurder A. Planckaert-Gheysens, cf. inscriptie boven tudorbogige koetspoort geflankeerd door schampstenen. Enkelhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl, cf. o.m. speklagen, sierankers, trapgevels van dakvensters. Gebeeldhouwde paardenkop gesigneerd V. Dupont. Poort leidt naar achtergelegen remise voor rijtuigen van 1906.

STADSARCHIEF KORTRIJK 161, nr. 6251 (of 3655); 161, nr. 235 (of 3901).
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoklassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, 106, afb. 104.

Bron     : WVL5
Auteurs : Metdepenninghen, Catheline, De Leeuw, Sofie, De Gunsch, Ann