Herberg Au Salon

• is aangeduid als beschermd monument Herberg Au Salon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Au Salon

Beschrijving

* Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 2/ Grote Markt. Herberg z.g. "Au Salon" cf. portaal. Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. Smal hoekpand met gevel van ca. 1805. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier + één afgeronde hoektravee en drie bouwlagen. Geblokte plint van natuursteen. Traditioneel horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels en waterlijsten en supplementair geaccentueerd op de begane grond door schijnvoegen. Benadrukte middentravee door de halfronde houten bow window en op de eerste verdieping, breed venster met vier Romeinse zuilen onder architraaf, thans geel geschilderd. Daarboven, op de tweede verdieping, vier vlakke pilasters met Dorisch kapiteel. Rechthoekige vensters. Neo-barok portaal en bow window met spitsboogvensters en opschrift Staceghem zijn van ca. 1950.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386 en W/00918.
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 126.