Herberg 't Gulden Zweerd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

• is aangeduid als beschermd monument Herberg 't Gulden Zweerd

Beschrijving

Herberg "B"Thoven", vroegere herberg "In t' oud zweerd". De herberg werd reeds in de 15de eeuw vermeld als het "'t Gulden zweerd". In 1697 was de herberg tevens een "hostellerie".

Enkelhuis met vroeg 18de-eeuws gevelparement getypeerd door verticaliserende pilasters op de bovenverdieping en de geriemde omlijstingen van de getoogde vensters. Lijstgevel met parement van simili-natuursteen (vermoedelijk van latere datum). Houten kroonlijst waaronder typisch geprofileerd entablement. Muurdam tussen de twee bovenvensters gemarkeerd door verguld zwaard waarboven kroon (zie oude naam van de herberg). Getoogde vensters in geprofileerde omlijsting onder eenvoudig hoofdgestel. Rechthoekige benedenvensters met vernieuwd houtwerk van 1931. Plint met rechthoekige opening die toegang geeft tot kelder.

Interieur. Volledig onderkelderd enkelhuis. Overkluizing van de kelder door een 17de- of vroeg 18de-eeuws graatgewelf. Vloer van blauwe hardsteen. Aangepast interieur. Op de begane grond bepleisterd plafond verdeeld in verschillende vlakken door balken. Zolder met vernieuwde kap. Zijgevel met bewaard blokvenster.

• Stadsarchief Kortrijk, 164, nr. 10409.
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 67, 69.