Classicistisch herenhuis

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis

Beschrijving

* Onze-Lieve-Vrouwestraat nr. 20-22-24. In oorsprong imposant classicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. Op de kaart van C. Cierkens (1822), evenwel reeds aangegeven als drie verschillende percelen. Volgens P. Debrabandere werd het pand ca. 1900 verdeeld in drie eigendommen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de waterlijst en puilijst. Benadrukt middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met ronde oculus met guirlandes. Rechthoekige vensters in vlakke, verdiepte omlijsting. Bovenvensters met vensterbanken rustend op consoles. Nrs. 20-22, aangepaste begane grond. De traphal in nr. 22 werd in 1973 ontmanteld, bij de verbouwing van de begane grond tot winkelruimte.

Nr. 24. Laatste woonplaats van Guido Gezelle, die hier verbleef van 1894 tot 1899 cf. bronzen gedenkplaat.
Het interieur met traditionele enkelhuisplattegrond behield de 19de-eeuwse aankleding. Bakstenen spiltrap leidt naar de kelder met 18de-eeuws graatgewelf. Gang met natuurstenen vloerbekleding. Sporen van imitatie-marmerschildering. Houten wenteltrap met binnenboom. Twee opeenvolgende salons met bepleisterde plafonds met rozet en eenvoudige marmeren schouwen. Veelzijdige uitsprong duidt vermoedelijk het oude trappenhuis aan. Gang die leidt naar achterbouw: wand beschilderd met idyllisch tafereel naar verluidt geschilderd door Guido Gezelle in samenwerking met Stijn Streuvels.

STADSARCHIEF KORTRIJK 164, nr. 650/45 (of 14223).
DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 115, 122.