Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Burgerhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met 19de-eeuws parement, maar met oudere 18de-eeuwse kern. Beschermd als monument bij MB van 28 mei 2003. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Horizontaal benadrukte lijstgevel door de schijnvoegen van de pui, de doorgetrokken arduinen onderdorpels en de waterlijsten. Aflijnende, geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige vensters; op de tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met oren; eenvoudig kroonlijstje met sluitsteen en guirlande. Bovenvensters met borstwering. Vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekig portaal onder eenvoudig arduinen hoofdgestel; later aangebracht bijmotief.

Behouden laat 17de- of 18de-eeuwse verankerde achtergevel van drie traveeën en twee bouwlagen; deels ingebouwd in nieuwbouw. Lijstgevel met begane grond van Atrechtse zandsteen. Bovenverdieping verticaal benadrukt door geblokte (naar verluidt natuursteen) hoekpilasters en muurdammen met verdiepte bakstenen casementen. Horizontale gevelritmering door de geprofileerde kroonlijst met klassiek hoofdgestel van witte natuursteen en geprofileerde waterlijst. Segmentbogige vensters in geblokte omlijsting. Sluitstenen uitgewerkt als koppen. Borstwering met reliëf; loofwerk, heden verborgen achter de dakconstructie van de recente achterbouw.

Interieur: 17de- of 18de-eeuwse kelder met graatgewelf. Begane grond met behouden moerbalken met eenvoudig sluitstuk.

• DEBRABANDERE P. 1973: Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 86-88.

Bron: WVL5