Burgerhuis van 1897 met winkelpui

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Burgerhuis van 1897 met winkelpui

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis van 1897

Beschrijving

Winkel-woonhuis van 1897, van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Beschermd als monument bij MB van 28 mei 2003. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel horizontaal belijnd door de houten kroonlijst op consoles, de waterlijsten en de doorgetrokken onderdorpels. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen. Fraaie houten winkelpui van latere datum. Verticale ritmering door de vlakke pilasters met cannelures en diamantkop. Spiegelboogvormige 'vitrines'.

Driehoekige plattegrond. Kelder met sporen van de funderingen van de oostelijke burchtmuur van het voormalig Kasteel van Kortrijk gelegen ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Eenvoudig interieur met bepleisterde plafonds o.m. met rozetten. Op de bovenverdieping behouden eenvoudige marmeren schouwmantels.

• STADSARCHIEF KORTRIJK 165, nummer 2256.

Bron: WVL5