Dokterswoonst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoonst

Beschrijving

Plein nr. 26. 19de-Eeuwse dokterswoonst van J. Doutreligne, waar in 1907 het Sint-Jozefsinstituut ondergebracht wordt. In 1935 verhogen van de drie rechter traveeën en bouwen van mezzanino. Bepleisterde lijstgevel horizontaal geritmeerd door imitatiebanden op begane grond, doorgetrokken lekdrempels, waterlijsten en oorspronkelijke kroonlijst. Poortrisaliet. Koetsgang loopt door tot achtergevel met eveneens een vleugeldeur met glas-in-lood. In achtergevel tevens rondbogig traplicht. Haaks op dit volume kapel en andere recentere schoolgebouwen.

STADSARCHIEF KORTRIJK 183, nr. 12009.
VAN HOONACKER E., Kortrijk in oude prentkaarten, nr. 43.