Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Holt
Locatie Holt 50, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude kern, waarschijnlijk uit eind 18de eeuw: woonhuis, mogelijk reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777) met een haaks dienstgebouw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via de inrijpoort in de noordoostelijke vleugel.

Korfboogvormige, bakstenen inrijpoort, geflankeerd door twee dienstgebouwtjes, waarvan het noorden aan erfzijde in vakwerkbouw behouden bleef.

Woonhuis ten noordwesten van het erf, anderhalve bouwlaag onder steil zadeldak (nok staat loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). De oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekige houten kozijnen, waarvan een aantal nog beluikt. Gecementeerde zijgevel (straatzijde) met aandak en vlechtingen. De onderkeldering is zichtbaar in de achtergevel, met twee getoogde, hardstenen keldergaten.

Tegenover het woonhuis bevindt zich een stal uit eind 19de eeuw-begin 20ste eeuw. De overige dienstgebouwen zijn in hun huidig uitzicht vrijwel volledig recent.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Holt

Holt (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.