Appartementsgebouw White Residence

Beschrijving

President Rooseveltplein nr. 5. Appartementsgebouw z.g. "White Residence" naar ontwerp van P. Ongenae (Kortrijk) van 1938, gewijzigd in 1939, cf. gevelsteen, in opdracht van A. en C. De Witte (Lauwe) gebouwd op plaats van neogotische congregatiekapel van de Jezuïeten (1857, ingewijd in 1859). Onderkelderd flatgebouw met betonskelet dat geldt als eerste appartementsgebouw van Kortrijk. Art-decovormentaal komt tot uiting in erkers met aansluitende gebogen balkons met buisleuningen, overluifelde inkom met smeedijzeren vleugeldeur met bloemenkorf geflankeerd door twee vensters met sierlijke diefijzers. Decoratieve hal met marmer verfraaid.

STADSARCHIEF KORTRIJK 72, nr. 127370; 72, nr. 397/39.
VAN HOONACKER E., Kortrijk in oude prentkaarten, nr. 135.