17de-eeuws burgerhuis met 19de-eeuwse lijstgevel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse lijstgevel

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis uit de 17de eeuw met neoclassicistische voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Zoals buurhuis Rijselsestraat 2 met zadeldak evenwijdig met de rooilijn.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel aan de straatzijde. Volgens bouwplan aangepaste begane grond van 1923. Verticaal benadrukte gevel door de doorgetrokken vensternissen. Centrale deurtravee benadrukt door gebogen fronton van venster op tweede bouwlaag.

Het pand omvat een voor- en achterhuis, daartussen een thans overdekte binnenkoer. Op de eerste verdieping van voor- en achterhuis, bewaarde constructie (17de eeuw) met moerbalken (haaks op de Rijselsestraat). In het voorhuis, moerbalken op korbelen en muurstijlen.

Bewaarde vaste interieurelementen uit de eerste helft van de 19de eeuw op de tweede en derde verdieping: alkoof, wandkasten en beschot met twee œil-de-bœufs. Westmuur op de derde verdieping met wandkasten en rondboogvenster met betimmerde dagkanten en intrados. Eveneens oorspronkelijk (eerste helft 19de eeuw) is het schrijnwerk en de straalvormige roedeverdeling van de rondboogvensters in de voorgevel.

17de-eeuwse dakkap (schaargebinten met flieringen, nokgebint). Zuidelijk dakschild aangepast in de 19de eeuw.

• Kortrijk, Stadsarchief: 199, nr. 6938.
  • DE GUNSCH Ann & METDEPENNINGHEN Catheline 2005: Provincie West-Vlaanderen. Gemeente Kortrijk. Deel I B: Stad Kortrijk, straten L – Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Brussel, 147.

Auteurs: Debonne, Vincent