Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Gereconstrueerde burgerwoning van 1889 zie inscriptie RESTAURATA ANNO 1889, dat de oorspronkelijke 16de-eeuwse woning vervangt zie behouden jaarankers 1573. De bouwvergunning voor het verbouwen en restaureren van de voorgevel werd verleend aan V. Vanden Peereboom-Delacroix op 26 september 1888. De toelating tot het verbouwen van de zijgevel werd op 17 september 1892 gegeven. Vermoedelijk ging het om een zeer zware "restauratie" waarbij weinig van de oorspronkelijke elementen bleef behouden. Volgens sommige bronnen werd de gevel zelfs volledig afgebroken.

Neo-Vlaamse-renaissance trapgevel (zes treden + topstuk) van vier traveeën en twee bouwlagen. Bakstenen diephuis (leien zadeldak) verlevendigd door het rijkelijk gebruik van natuursteen voor onder meer de hoekblokken, de horizontaliserende muurbanden en de geblokte plint. Natuurstenen kruisvensters in verdiepte rondboognis met uitgewerkt boogveld met hoog-reliëf met rolwerk en allegorische afbeeldingen; gesigneerd: "VALÈRE DUPONT - SCULP". Boven de gekoppelde vensters van de zolderverdieping cartouches met inscriptie en datering. Linkerhoek benadrukt door zware steunbeer. Zijgevel aan de straat afgezet door smeedijzeren hek. Gesloten en verankerde zijgevel doorbroken door twee vensters en gemarkeerd door twee monumentale schoorstenen. Achtergevel uitgebreid in de jaren 1950 in aansluitende bouwstijl.

• DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 1973, p. 22-23.
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoklassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 108-109.