Eclectische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa

Beschrijving

Sint-Amandslaan nr. 13. Deels vrijstaande, vroeger volledig vrijstaande, eclectische villa met neo-Vlaamse-renaissance-inslag, van 1901. Voormalige woning van architect J. Carette, heden residentie voor studenten z.g. "de stille hoek".

Verankerde baksteenbouw met accentuerende rode stootvoegen. Gebruik van arduin en witte natuursteen voor bossageplint, hoekbanden, treden van de trapgevels en lekdrempels. Rechthoekige vensters in gedrukte spitsboognis onder doorgetrokken druiplijsten. Achteruitwijkende twee travee├źn brede zijvleugel met portaal.

STADSARCHIEF KORTRIJK 208, nr. 2790 (of 4928).
DEBRABANDERE P., De neogotische bouwkunst in Kortrijk, in De Leiegouw, jg. 39, nr. 1, 1997, p. 35.