Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Holt
Locatie Holt 54, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met huidige uitzicht grosso modo uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern: een gesloten hoeve is reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777), en sporen hiervan bleven naar verluidt bewaard in het interieur, en in de getoogde venster in rechthoekige kalkstenen omlijsting met geprofileerde neg in de rechterzijgevel van het woonhuis (tweede helft 18de eeuw); de gesmeed ijzeren muurankers verwijzen naar een nog oudere kern uit de tweede helft van de 17de eeuw. Een gedeelte van het huidige gebouw wordt door een opschrift op de sluitsteen van de inrijpoort gedateerd 1806.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, de inrijpoort in de vleugel aan straatzijde (noordoosten), het woonhuis rechts haaks erop aansluitend (noordwesten), tegenover het woonhuis de stallen en tegenover de inrijpoort de dwarsschuur.

De bakstenen muuropeningen dateren, op hogervermeld venster en de inrijpoort na, uit eind 19de-begin 20ste eeuw. De inrijpoort is een verankerde bakstenen korfboogpoort, geflankeerd door bakstenen pilasters en voorzien van een hardstenen sluitsteen met opschrift: 1806/T M; oorspronkelijk houtwerk.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Holt

Holt (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.