Provinciaal Technisch Instituut

Beschrijving

Voormalig Provinciaal Technisch Instituut, van 1899 (Beroepsschool), sinds 1996 herbestemd als sociaal woningproject "Zypteland". Beeldbepalende lijstgevel van rode baksteenbouw met sierankers op natuurstenen sokkel. Rijkelijk gebruik van witte natuursteen en simili voor onder meer kozijnen van benedenvensters en sluitstenen. Horizontale geleding door middel van van muurbanden, doorgetrokken onderdorpels en waterlijsten en houten kroonlijst. Steekbogige bovenvensters gevat in traveenissen. Centraal poortrisaliet voorzien van aedicula met Kortrijks wapenschild. Poort met troggewelf leidt naar speelplaats. Drie rechter traveeën later toegevoegd, zie ouwnaad. Vleugeldeur geeft uit op traphal met granitotrap met ijzeren leuning. Rechts aansluitend enkelhuis. Ten westen van de speelplaats gebouwen onder sheddaken, met schermgevel in Vlamingenstraat analoog aan gevel in Sint-Janslaan, zie Vlamingenstraat.