Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk (adrescontroles: 28-01-2008 - 31-01-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

is beschermd als monument Stadswoning

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning met 17de-eeuwse verankerde trapgevel

Beschrijving

* Sint-Jansstraat nr. 9. Verankerde, 17de-eeuwse bakstenen trapgevel (zeven treden + topstuk). Beschermd als monument bij B.V.E. van 09.03.1983. 1896: verbouwingen aan de ramen van voorgevel cf. bouwplan. 1945: plaatsen van een nieuwe winkelpui.

Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Horizontale gevelgeleding door muurbanden van witte natuursteen. Centrale muurnis met O.-L.- Vrouwebeeld. Getoogde vensters onder bakstenen druiplijst. Schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Achtergevel gemarkeerd door kelderluik. Deels aangepast interieur met behouden moerbalken met eenvoudige balkslof. Eenvoudige marmeren schouwmantel. Steektrap naar de bovenverdieping met behouden balkroostering met moer- en kinderbalken. Kelder met bakstenen tongewelf. Links, deur naar geplaveide gang, die leidt naar het achterliggend gekasseid steegje met oorspronkelijk vijf arbeidershuisjes, drie ervan werden gesloopt in 1977. Lage baksteenbouw getypeerd door afgesnuite hoek met nisje.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/ 00386 en W/00929.

Bron: WVL5