Burgerhuizen

Gemeente Kortrijk

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis en stadswoning

omvat de bescherming als monument Burgerhuis
gelegen te Sint-Michielsplein 4 (Kortrijk)

gelegen te Sint-Michielsplein 3 (Kortrijk)

Beschrijving

In oorsprong één pand cf. oude prentbriefkaarten, thans twee enkelhuizen van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht uitzwenkend zadeldak met Vlaamse pannen. Beschermd als monument bij MB van 15 oktober 2003. Vermoedelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw en deel uitmakend van het Jezuïetenklooster (cf. oude kaarten). Geprofileerde houten kroonlijst. Gecementeerde lijstgevel doorbroken door rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters met rolluikkasten. Tot in de eerste helft van de 20ste eeuw neoclassicistische gevel van acht traveeën. Typische, horizontaal belijnde gevel door de druiplijsten, doorgetrokken onderdorpels en schijnvoegen.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline