Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop

Beschrijving

Voormalige Katoenspinnerij "Tissage et Filature Camille De Stoop". Volgens de kadastrale gegevens wordt vóór 1910 op een perceel bouwland een 'stoomkatoenspinnerij' gebouwd. Deze fabriek wordt opgericht door Camiel De Stoop-Depoortere, een koopman uit Kortrijk. Het complex bestond uit een groot volume, omringd door enkele kleinere annexen. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1927 het Manchestergebouw (in dezelfde stijl) uitgebreid. Het betreft een aanzienlijke uitbreiding in de richting van de huidige Tekenaarslaan. Op dat ogenblik verwierf de stoomkatoenspinnerij het huidige uitzicht.

Op 25 oktober 1945 diende de S.A. Tissage et Filature De Stoop een bouwaanvraag in voor de heropbouw van de portierswoning Spinnerijkaai 45. De plannen voor deze woning werden opgesteld door de Kortrijkse architect Jacques Viérin. In 1960 verkocht de n.v. de katoenspinnerij aan de stad Kortrijk. Het stadsbestuur verkocht het complex op haar beurt aan de n.v. Europa Spinnerij. Op 26 augustus 1961 brak op het terrein een grote brand uit. De Europa Spinnerij verkocht in 1966 het terrein aan de P.V.B.A. Bouchimko. Volgens de kadastrale gegevens van 1971 werden enkele constructies op het terrein ontmanteld en werden er enkele nieuwe constructies opgericht. Aan het Manchestergebouw werden slechts enkele kleine constructies toegevoegd.

Spinnerijgebouw (hoofdvolume) van het Manchestertype, gebaseerd op gevangenisarchitectuur zie de drie torens, waarvan twee gekanteeld, een bouwstijl die rond de eeuwwisseling met betrekking tot textielfabrieken gebruikelijk was. Hoofdgebouw van vóór 1910 van 3 bouwlagen met plat dak en circa 35/40 x 100 m (12 x 39 traveeën). Gevels geaccentueerd door gemetselde pilasters per één, twee of drie traveeën. Baksteenbouw voorzien van een bescheiden versiering bestaande uit muizentandlijsten. Natuurstenen dorpels, dekstenen en consoles. Twee torens waarvan één gekanteelde (water- en traptoren) één met schilddak (ventilatietoren ?). Gekanteelde achterbouw met torenachtig middengedeelte. Raam- en deuropeningen zijn horizontaal afgedekt met ijzeren I-profielen. Metalen schrijnwerk met roedeverdeling (moderne uitvoering). Gietijzeren muurankerplaten.

Interieur (spinzalen/voorbewerkingszaal): vloeren op rasters van ijzeren I-profielen waartussen bakstenen troggewelven. Gietijzeren zuilen met van kleine vleugels (onderkragingen voor de dwarse I-profielen) voorziene kapitelen.

Stoommachinezaal in afzonderlijk machinehuis naast het Manchestergebouw: rondbogig afgedekte ramen. Fraai uit geprofileerde houten planken bestaand gewelf met speciale dakstructuur en opvallende betegelde wanden met art-nouveaumotieven (geglazuurde tegels).

Conciërgewoning nummer 45, van 1908 in baksteenarchitectuur, gekanteelde geveltop en banden in bleke baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nr. 207 (1908/schets14, 1910/schets 23, 1927/schets 9, 1945/schets 10, 1971/schets 8).
  • Stadsarchief Kortrijk, 222, nr. 3844 (of 175); 222, nr. 3850 (of 175); 222, nr. 655/45; 222, nr. 384/46.

Aanvullende informatie

De conciërgewoning (voormalige nummer 45), die zich ten zuidwesten van de site aan de straat bevond, werd gesloopt.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2005-2007, Spinnerijkaai 43-45, Kortrijk [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 17 oktober 2022).