Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Holt
Locatie Holt 104, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), mogelijk met kern van 1822 (naar verluidt) doch met huidige ordonnantie uit midden 19de eeuw; het huis wordt als een alleenstaande woning, zonder dienstgebouwen, afgebeeld in de Atlas der Buurtwegen (1846). De schuur van vakwerk, thans achteraan het erf, dient dus in de tweede helft van de 19de eeuw gesitueerd.

Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond, met een lijstgevel voorzien van rechthoekige muuropeningen: bakstenen vensters, met strekse bakstenen latei op de bovenverdieping, onder hardstenen latei op de benendenverdieping, voorzien van hardstenen lekdrempels; oorspronkelijk beluikt op de benedenverdieping. Deur in een hardstenen omlijsting op neuten met oorspronkelijk houtwerk en een bovenlicht met roedeverdeling. Bakstenen muuropeningen in de achtergevel. Zijgevels met aandaken.

Vervallen dwarsschuur achter het huis: stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen onder zadeldak (Vlaamse pannen); pannen beschieting van de zuidoostelijke zijgeveltop.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Holt

Holt (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.