Gesticht der Voorzienigheid

Beschrijving

Voormalig Gesticht der Voorzienigheid, in 1852 opgericht door P. Goethals, als avondschool voor kosteloos volwassenonderwijs. In 1912, zie jaarsteen, verbouwing van de school naar ontwerp van aannemer Debusschere (Roeselare) in opdracht van de broeders der Christelijke scholen. School gesloten in 1926. Van 1929 tot 1931 vrije beroepsschool Sint-Jozef. Van 1937 tot 1955 polikliniek Sint-Elisabeth; van 1936 tot 1972 tevens drukkerij Sint-Jozef. In 1980 aangepast voor de Christelijke mutualiteiten, zie jaarsteen.

Neogotisch pand volgens plan van 1911 gekenmerkt door Brugse traveeën en risalieten met trapgevels. Wegens hoger optrekken van voorgevel en toevoegen van één bouwlaag, zijn de trapgevels verdwenen. Sokkel van bossage waarop rode baksteenbouw verfraaid met muurbanden van witte baksteen. Vensters met nieuw houtwerk gevat in traveenissen. Deurpartijen benadrukt door zware arduinen omlijstingen. Borstweringen en locaties van vroegere deurbovenlichten, heden voorzien van witte platen, wegens wijziging van vensterhoogten.

• Stadsarchief Kortrijk, 248, nummer 4331 (of 629).

Aanvullende informatie

De inventaristekst van 2006 vermeldt het stichtingsjaar 1852. De school "De Goddelijke Voorzienigheid" zou echter gesticht zijn in 1854 door de Broeders van de Christelijke scholen. Bij de verbouwing in 1912 zou het woord "Goddelijke" van de gevel zijn verdwenen.

• Informatie verkregen van Filip Decock (juni 2021).