Hoeve Asbornehof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Holt
Locatie Holt 106, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Asbornehof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Zogenaamd omwille van de ligging bij de Asbornebeek, op de hoek van de Asbornestraat die naar het Arborne Veld leidt.

In de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als een L-vormig gebouw, waaruit blijkt dat het woonhuis (nok loodrecht op de straat) en de haaks achteraan aansluitende stal de oudste delen zijn. Een poortgebouw met datering 1845, die thans nummer 106 met nummer 104 aan straatzijde verbindt, is in de Atlas nog niet weergegeven; het oorspronkelijke gebouw is dus ouder dan deze datering. Ook de losstaande schuur, achter de gebouwen aan de Asbornestraat, komt op dit plan niet voor en is dus in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Het woonhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen; de ordonnantie dateert waarschijnlijk uit midden 19de eeuw: getoogde bakstenen muuropeningen met hardstenen lekdrempels, beluikt op de benedenverdieping; dito deur; halfronde keldergaten in een rechthoekige hardstenen omlijsting. Getoogde bakstenen inrijpoort geflankeerd door bakstenen pilasters; hardstenen sluitsteen met het opschrift: ASBORNE/HOF/1845.

De haakse stal, achteraan het erf werd grondig gewijzigd. De schuur achter deze gebouwen telt drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, gedeeltelijk door baksteen vervangen; gepikte timmer. Open schob onder zadeldak haaks op de voorgevel.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Holt

Holt (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.