Duckskes hoeve

Gemeente Kortrijk

is beschermd als monument Duckskes hoeve

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duckskes hoeve

Typologiekastkapellen, hoeven
Datering18de eeuw

Beschrijving

Duckskes hoeve. Beschermd als monument bij MB van 15 oktober 2003. 18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgestrekte type. Door latere uitbreiding nu L-vormig grondplan. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder hoogopgaand pannen zadeldak; vernieuwd in 1920. Links, lagere aanbouw die dienst doet als bergruimte. Langgestrekte, witgekalkte lijstgevel op gepikte plint. Gootlijst. Houten muurkapelletje. Rechthoekige muuropeningen. Drie bolkozijnen en een houten kozijn met schuifraam onder houten latei. Tussen de derde en vierde venstertravee, sporen van een voormalige deuropening, cf. segmentboog.

• VAN HOONACKER E. & DECALUWÉ C. 1988: Kortrijk, Landelijk leven en hoevengids groot Kortrijk, deel 3, Tielt, 122-123.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline