Herberg Oud Cortryck

Gemeente Kortrijk

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg Oud Cortryck

Typologieherbergen
Stijltraditioneel
Datering17de eeuw, 19de eeuw

Beschrijving

Herberg zogenaamd Oud Cortryck. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15 oktober 2003. 17de-eeuws diephuis onder pannen zadeldak met links haaks zadeldak. In 1933 wijziging van de benedenvensters: in plaats van twee getoogde venster één groot rechthoekig venster. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint met gebruik van arduin voor de lekdrempel. Verankerde trapgevel van twee traveeën en één bouwlaag (zeven treden + topstuk). Houten kozijnvensters, rechthoekige deur. Deur en bovenvenster met steekbogige boogvelden, boven laatstgenoemde waterlijst. In top klein steekbogig venster. 19de-eeuwse kelder met troggewelven. Interieur met balkenroostering.

• STADSARCHIEF KORTRIJK 266, nummer 11214.
  • DEBRABANDERE P. 1973: Kortrijkse gevels van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 44, afbeelding 26.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline