erfgoedobject

Domein van Walle

bouwkundig element
ID
60429
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60429

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Wolvendreef nr. 75. Z.g. "Kasteel van Walle". Beschermd als monument bij B.V.E van 09.03.1983, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Op Ferrariskaart (1770-1778) echter aanduiding van omwalling waarbinnen gebouwen en dreef er naar toe (zuidoosten). Volgens Atlas der Buurtwegen (1843) had het geheel een U-vorm waarvan de armen bovenop de omwalling lagen en georiënteerd was naar het zuidoosten, op de linkervleugel aansluitend haaks gebouw. Tijdens W.O. I (?) bouw van twee bunkers. In 1920 door J. De Coene gekocht. Hij verbouwt en breidt het landhuis en de bijgebouwen uit, hierdoor komt de oriëntatie naar het noordwesten.

Ten zuidoosten (zijde Bruyningstraat) oorspronkelijke toegang via brug over omwalling die oorspronkelijk onder landhuis doorliep. Ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen. Vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Vijver met twee aanlegsteigers en stenen brug. Beeld van vrouw met hoorn des overvloeds. Op het gazon voor landhuis o.m. Oosterse plataan. Boomgaard aan Wolvendreef. Aan perceelsgrens peristiel met beeld van zittend meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.

Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Bakstenen hoofdgebouw onder mansardedak. Ten zuidoosten bepleisterde hoofdgevel met geblokte hoekkettingen. Middenrisaliet van drie traveeën uitgevend op bordestrap en voorzien van driehoekig fronton met ruitvormig venster. Rechte vensters met borstwering versierd met Lodewijk XVI-stucwerk en persiennes. De openingen kunnen d.m.v. waterluiken gesloten worden. Ten noordwesten op kelderverdieping en eerste bouwlaag nog oorspronkelijke gekaleide bakstenen gevel zichtbaar, waarboven later uitgebouwde uitspringende bovenverdieping op korfbogen op pijlers met Corinthische kapitelen die aldus een loggia vormen. Links en rechts trap naar verhoogde eerste bouwlaag met smeedijzeren leuning. Zijvleugels eveneens verbouwd door De Coene, o.m. groot atelier ten zuidwesten met groot noordervenster en toevoeging van zomersalon met ronde bow window bekroond met balusterleuning. De buitenmuren van de bunkers vormen de basis voor omlopende terrassen.
Interieur: bureau met supra-porta en boven de spiegels imitatiehoofden van wild. Voorts salons en eetkamer afgewerkt met geschilderde bloemenmotieven op o.m. deuren, supra-portas en wanden.

Ten noorden koetshuis eveneens met aanpassingen uit de twintigste eeuw.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386 en W/00931.
DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen, Kortrijk, 1992, p. 122-128.


Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Domein van Walle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60429 (Geraadpleegd op 06-03-2021)