Blauwkasteelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blauwkasteelhoeve

Beschrijving

"Blauwkasteelhoeve". Naam verwijst naar het nabijgelegen Blauwkasteel dat verdween in het begin van de 20ste eeuw.
Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling.

19de-eeuwse hoeve met losse, bakstenen bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Erfoprit aangeduid door twee notelaars.
Ten noorden woonhuis van 1927 zie datumsteen in rechter zijpuntgevel. Lijstgevel verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen voor muizentandfries en ontlastingsbogen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk.
Ten oosten schuur opgetrokken uit herbruikmateriaal van het Blauwkasteel en ten westen stallingen.

• SANTY F., CALLENS I., DECALUWÉ C., Aalbeke, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 7, Tielt, 1995, p. 86-87.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline