Hoeve Molenaarshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Molenaarshof

Beschrijving

"Molenaarshof". Naam verwijst naar de nabij gelegen Hoogmolen. Tot 1920 hoorde hoeve en molen samen. Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling. In de 18de eeuw was de hoeve in eigendom van de paters jezuïeten van Rijsel.

Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek.

Ten noorden van het erf in 1985 verbouwd woonhuis, ten oosten schuur van 1914 met stallingen en ten westen stalvleugel met 18de-eeuwse kern zie vlechtingen.

• SANTY F., CALLENS I., DECALUWÉ C., Aalbeke, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 7, Tielt, 1995, p. 131-133.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline