Malgrétouthoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Malgrétouthoeve

Beschrijving

"Malgrétouthoeve". Naam verwijst naar de in 1902 afgebroken Malgrétoutmolen. Historische hoeve met oudste vermelding in 1623-1625 in het renteboek van de heerlijkheid van Noord-Assche. In het landboek van Aalbeke (1759-1762), aangegeven als hoeve met L-vormige opstelling. In de Atlas der Buurtwegen (1843), aangegeven als hoeve met U-vormige opstelling. In de 19de eeuw was de hoeve eigendom van het hospitaal van Kortrijk.

Heden gesloten hoeve met overwegend 19de-eeuws uitzicht. Verankerde, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rondom een rechthoekig onverhard erf, gemarkeerd door ijzeren hek.

Ten noorden van het erf woonhuis, ten oosten stalvleugel, ten zuiden dwarsschuur met jaarsteen 1869 en ten westen latere vleugel die woonhuis en schuur verbindt.
Ten noorden van het woonhuis overwoekerde ovenbuur van 1830, zie gevelsteen.

• SANTY F., CALLENS I., DECALUWÉ C., Aalbeke, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 7, Tielt, 1995, p. 144-146.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline