Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Aalbeke
Straat Moeskroensesteenweg
Locatie Moeskroensesteenweg 58-60, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dieper in gelegen 18de-eeuwse burgerwoning met vernieuwd 19de-eeuws parement. Vanaf de 19de eeuw achtereenvolgens bewoond door een brouwer, dokter, notaris en antiquair. Dubbelhuis aan de straat afgezet door ijzeren hek.
Notabelenwoonst op U-vormige plattegrond en met jaarankers 1775 in rechterzijgevel van het hoofdvolume. Volgens de kadastrale gegevens worden in 1896 wijzigingen aangebracht aan de zijvleugels. Tevens wordt de rooilijn achteruit geplaatst.
In 1911 wordt het noordelijk volume verbonden met het hoofdvolume. In 1952 wordt ook het zuidelijke volume verbonden met het hoofdvolume.

Heden is het hoofdvolume een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen pannen (zwarte) zadeldak. Bepleisterde en beschilderde classicistische lijstgevel. Horizontale gevelbelijning door druiplijsten en doorgetrokken onderdorpels. Gekorniste kroonlijst en eenvoudig entablement waaronder fries met rechthoekige spiegels o.m. met guirlandes. Rechthoekige vensters onder kroonlijst en bovenvensters tevens met licht verdiepte borstwering. Behouden 19de-eeuws schrijnwerk cf. persiennes. Rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting met oren.
Twee, op de straat dwars ingeplante lagere vleugels, die later verbonden werden met het hoofdvolume. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. De later toegevoegde lagere volumes aan straatzijde kunnen via de kadastrale gegevens niet gedateerd worden. Vermoedelijk gebeurde de aanpassingen in de eerste helft van de 20ste eeuw. Bekronende arduinen balustrade met balusterborstwering. Verticale ritmering door spaarnissen.
Vrij gaaf bewaard interieur met bijna overal behouden 18de-eeuwse binnendeuren cf. paneeldeuren met schouderbooglijst. Traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale gang, links en rechts geflankeerd door salons en keuken.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1896/schets 1, 1911/schets 4, 1952/schets 7); legger 212 (artikelnrs. 68, 727, 844 en 1132).

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

maakt deel uit van Moeskroensesteenweg

Moeskroensesteenweg (Kortrijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.