Herenhuis

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

is deel van de bescherming als monument Samenstel van herenhuizen

Beschrijving

* Bellegemsetraat nr. 84. Herenhuis opgetrokken in 1884. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. In de jaren 1920 in gebruik als postkantoor van de gemeente. Voortuin, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje.

Rode bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen op arduinen plint. Pannen schilddak, omlopende houten kroonlijst. Gevel horizontaal belijnd door doorgetrokken waterlijsten. Steekbogige muuropeningen met persiennes op de begane grond. Rechthoekige houten deur met bordestrap van drie treden. Boven de deur, blind venster. Rechterzijgevel met schelpberaping.

Interieur. Herenhuis met traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale gang met trap.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1871/schets 14, 1884/schets 8, 1931/schets 38, 1948/schets 23, 1982/schets 35 en 1987/schets 29); legger 212 (artikelnrs. 95, 678, 875, 1102, 1392 en 2831).
ROOBROEK J., Bellegem: de landelijke gemeente 1944-1976, Kortrijk, 1986, p. 276-277.

Bron: WVL5