Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Doornikserijksweg nr. 90. Villa naar verluidt van 1946 gesigneerd "J. ERVYN DOTTIGNIES" met bijhorende werkplaats met in casement "M. VANDENBULCKE MÉCANIQUE - AGRICOLE". Het bedrijf in landbouwmechaniek is er gevestigd sinds 1947; in 1950 uitbreiding met afdeling landbouwtractoren.
Woonhuis van gele baksteen op breukstenen plint aanleunend bij de vooroorlogse art-deco-architectuur, cf. bow window en patrijspoortvensters; echter met typerend naoorlogs schilddak. Op voor- en zijgevel portiek met luifel op zuilen. Ommuurde voortuin. Links ervan magazijn met parement van gele baksteen en casement.

Naastgelegen memoriekruis in arduin z.g. "Jonckheere's kruis".

VAN BETSBRUGGE G., Kapel en kruis in Bellegem, s.l., 1991, p. 53-54.