Brouwerij Bockor

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Bockor

Beschrijving

Brouwerij Bockor (naamgeving aan bier van de jaren 1930). Voormalige "BRASSERIE O. VANDERGHINSTE", zie opschrift op ast. Brouwerij in 1875 gesticht door Felix Salembier en in 1892 overgenomen door de familie Vanderghinste. Sedert 1948 gebouwen ongewijzigd, enkel toevoeging van een magazijn. In 1975 overbrengen van burelen uit Kortrijk naar Bellegem. Sterk beeldbepalende brouwerij met onder meer ast waarnaast brouwzaal.
Ertegenover werkplaats onder sheddaken waarachter schoorsteen.

• ROOBROEK J., Bellegem: de landelijke gemeente 1944-1976, Kortrijk, 1986, p. 88-96.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline

Aanvullende informatie

De historische gedeeltes van de brouwerij langs de Brouwtorenstraat werden omgevormd tot een horecazaak en een bezoekerscentrum. De brouwtoren werd in 2009 verbouwd tot labo, burelen en horecaruimte. De werkplaats onder sheddaken en de schoorsteen zijn verdwenen. Er werd op die plaats een nieuwe brouwzaal gebouwd.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen, 2023.
Auteurs: Jacobs, Els