Foulonskapel

• is aangeduid als beschermd monument Foulonskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel Foulon's kapel

Beschrijving

* Zogenaamd "Foulonskapel", opgetrokken in 1884 op initiatief van de familie van Jean-Baptiste Foulon (1796-1883). Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004.

Grote neogotische veldkapel van rode baksteen onder een leien zadeldak bekroond door ijzeren kruis. EĆ©nbeukig kapelletje op rechthoekig grondplan. Decoratief uitgewerkte puntgevel, zie bakstenen fries met uitgelengd dropmotief die de gevel omlijnd. Spitsboogvormige opening met traliedeur. Arduinen steen in top met opschrift "Aen Maria onbevlekt ontvangen toegewijd door de familie J.B. Foulon ten jare 1884".

Interieur. Witbeschilderde muren, muuraltaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Overwelving door houten spitstongewelf.

• VAN BETSBRUGGE G., Kapel en kruis in Bellegem, s.l., 1991, p. 14-15.

Bron     : WVL5