Wegkruis Sissens Jaegers kruis

Alternatieve naam Kruis van 't Laatste Oordje, Hagelkruis

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kruisbeeld Sissens Jaegers kruis

is beschermd als monument Wegkruis Sissens Jaegers kruis

Beschrijving

* Perykelstraat z.nr./ Klijthofstraat. Kruisbeeld z.g. "Sissens Jaegers kruis", "Kruis van 't Laatste Oordje" of "Hagelkruis" opgericht in 1877 als afweermiddel tegen onweer. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. Gietijzeren kruis op sokkel van baksteen en grijsbeschilderde arduin met opschrift "Heer Jesus Bermhertigheid / 3 mei 1877 / 100 dagen aflaat".

Decoratief uitgewerkt gietijzeren kruis met neogotische inslag, afgewerkt met een polychrome schildering. Christusfiguur (vermoedelijk niet origineel) op gietijzeren sokkel met daaronder een cherubijntje. Aan de voet van het kruis drie vrouwen, die de Goddelijke deugden voorstellen. Links staat Geloof afgebeeld, herkenbaar aan de kruik en het kruis dat ze bij zicht draagt. In het midden staat Liefde, een gekroonde vrouw met één kind op de arm en één aan de rechterhand. Rechts staat Hoop met een anker in de rechterhand. Ter hoogte van de aanzet van de kruisarmen twee witbeschilderde hondjes.

DE PUYDT H., Kruisen in het Kortrijkse, in De Leiegouw, jg. 11, 1969, p. 297.
VAN BETSBRUGGE G., Kapel en kruis in Bellegem, s.l., 1991, p. 12.