erfgoedobject

Pastorie met bijgebouwen en omwalling

bouwkundig element
ID
60569
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60569

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige pastorie met deels bewaarde omwalling, thans in gebruik als woonhuis.

De pastorie wordt vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw opgetrokken. Ze staat niet afgebeeld op de Ferarriskaart (1770-1778). Op een oudere, niet gedateerde kaart staat ze afgebeeld als een versterkte, omwalde vesting. De wal werd doorbroken door een poortgebouw met ophaalbrug. Op het perceel, dat toen heel de hoek tussen de Processie- en Priesteragestraat innam staan nog twee kleinere gebouwen afgebeeld. De pastorie wordt als dusdanig ook afgebeeld op het primitief plan van het kadaster (1835) en de Atlas der Buurtwegen (1843).

Woonhuis. Rode, verankerde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Pannen schilddak (zwarte pannen, nok evenwijdig aan straat). Gevel, verticaal geritmeerd door bepleisterde muurbanden op de hoeken en links en rechts van de deurtravee. Getoogde muuropeningen, voorheen gevat in een vlakke bepleisterde omlijsting met vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht en arduinen bordestrap van drie treden.

Achtergevel met haaks op het woonhuis aangesloten uitbouw onder tentdak, reeds aangeduid op het primitief plan van het kadaster (1835). Links van de uitbouw, toegemaakte muuropening en blind venster, voorzien van een vlakke bepleisterde omlijsting. Bij de andere muuropeningen werd het pleisterwerk eveneens verwijderd.

Aanbouw links, reeds aangeduid op de oudere kaart, daar krijgen we een afbeelding van een hoger volume met links ervan een lager, vermoedelijk toen in gebruik als stal. Volume van rode, verankerde baksteen, van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Gewijzigde muuropening in de achtergevel.

Aanbouw rechts, opgetrokken in 1961. Grijsbeschilderde bakstenen lijstgevel van twee traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met schild aan de rechterzijde. Licht getoogde muuropeningen, bij de deuropening voorzien van waterlijst en sluitsteen.

Interieur. Huis met typische dubbelhuisplattegrond met centrale gang met trap. Oude kelder met vloer van gegroefde blauwe steen en bepleisterd graatgewelf. Tegen de achtergevel houten bordestrap met rococovormgeving, zie vlak afgewerkte balusters met coquilles. Rechts, voormalige bischopskamer, rijkelijk gedecoreerde ruimte.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1899/schets 6, 1927/schets 10, 1961/schets 38, 1966/schets 34, 1976/schets 25); legger 212 (artikelnrs. 7 en 1194).
  • ROOBROEK J., Bellegem: de landelijke gemeente 1944-1976, Kortrijk, 1986, p. 258-262.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie met bijgebouwen en omwalling [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60569 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.