Teksten van Vier traditionele breedhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6060

Traditionele breedhuizen ()

Vier traditionele breedhuizen van elk twee traveeƫn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw.

Gecementeerde lijstgevels, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel, vroegere kruiskozijnen. In nummer 35 zijn het verankerde, getrapte dakvenster van twee treden met top- en schouderstukken en het rechter aandak met muurvlechtingen bewaard. In 37 is de linker helft van een gedeeld dakvenster met puntgevel bewaard, waarvan de rechter helft verdween bij het verhogen van het aanpalende nummer 39.


Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier traditionele breedhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281433 (geraadpleegd op ).


Vier stadswoningen ()

Eenvoudige enkelhuisjes onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Gecementeerde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen; ankers met gekrulde spie wijzen op kern uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Nummer 35 met getrapte dakkapel en aandak met muurvlechtingen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier traditionele breedhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6060 (geraadpleegd op ).