Brouwerswoning en brouwerij Van Doorne

Beschrijving

Voormalig woonhuis en brouwerij Van Doorne, gesticht circa 1890; gestopt met brouwen in 1965 en gebruikt als stapelplaats voor bier tot 1982; daarna wordt de brouwerij vervangen door cultureel centrum.

Halfvrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Na 1910 gecementeerde en geschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl, zie festoenen en hangende kraallijsten, voorheen baksteen met muurbanden. Horizontale markering door middel van waterlijsten en doorgetrokken lekdrempels. Uitgewerkte poort. Restant van vroegere stal, zie trog. In de tuin, grot van Lourdes.

• DELEU F., Bissegem vroeger, Bissegem, 1986, p. 66.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline